25.11.2019 - Marketing - Floor van den Elsen

Social media berichten lastig om in te plannen? Niet met deze handige tools.

De zin “O ja, nog even snel een berichtje schrijven” klinkt je als je marketeer bent vast niet geheel onbekend in de oren. Terwijl juist je social media berichten vooruitplannen ervoor zorgt dat je een betere strategie kunt vormen, je meer kunt richten op de doelstellingen van je marketingplan op langere termijn en je meer tijd overhoudt voor inhoud en consistentie. Bovendien kun je veel geconcentreerder werken wanneer je je werkzaamheden vooraf inplant, wat weer een hoop tijd scheelt!

Om je een beetje wegwijs te maken in het enorme aanbod van apps en tools hebben wij de zes belangrijkste voor jou op een rijtje gezet.

1. Hootsuite

Onze persoonlijke favoriet: Hootsuite. Met Hootsuite kun je via de website en via een app berichten inplannen voor je al je social media kanalen. Hootsuite is misschien wel een van de meest complete tools in zijn soort. Naast berichten inplannen kun je Hootsuite ook gebruiken om bijvoorbeeld je statistieken in te zien, komen al je ingeplande berichten in één overzicht te staan en kun je bij ‘suggesties’ zoeken naar interessante input die je weer helpt bij je contentstrategie. Al deze opties brengen echter wel een nadeel met zich mee: Hootsuite heeft zoveel functies dat je eerst even aan het programma moet wennen aangezien het soms wat onoverzichtelijk oogt. En dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ben je er eenmaal aan gewend, dan kan het een ontzettend handig middel zijn!

Hootsuite heeft een gratis versie en betaalde abonnementen. In de gratis versie kun je drie accounts toevoegen, bijvoorbeeld je Facebook, Instagram en LinkedIn. Wil je meer, dan heb je een betaald abonnement nodig. Het platform biedt verschillende soorten abonnementen aan: van abonnementen vanaf één gebruiker met maximaal 10 verschillende social media profielen tot abonnementen waarmee je met een heel team kunt werken, maar in praktijk zullen veel kleine bedrijven genoeg hebben aan het goedkoopste abonnement.

2. Buffer

Mocht je Hootsuite toch te ingewikkeld vinden, neem dan vooral even een kijkje bij Buffer. Buffer is eigenlijk hetzelfde: een social media dashboard waarmee je berichten voor verschillende social media kanalen kunt inplannen. Buffer heeft minder functies dan Hootsuite en richt zich vooral op het inplannen van berichten, maar het voordeel daarvan is dan weer dat het een stuk overzichtelijker is dan Hootsuite.

Heb je maximaal drie social media profielen en wil je nog even proeven van de wereld der social media management tools? Dan is Buffer misschien interessant voor je. Buffer heeft namelijk net zoals Hootsuite – naast betaalde lidmaatschappen – ook een gratis versie. In de gratis versie kun je voor je drie profielen maximaal 10 berichten per account vooruit plannen.

3. Tweetdeck

Ben je alleen op zoek naar een handige manier om berichten voor Twitter in te plannen, dan is Tweetdeck een uitkomst. Het voordeel van dat Tweetdeck alleen voor Twitter is, is dat het helemaal is ingericht op het medium. Zo kun je niet alleen tweets inplannen, maar ook bepaalde onderwerpen volgen, meerdere tijdlijnen tegelijk bekijken en je kunt zelfs je account met je collega’s delen. Bovendien is de tool is gratis, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

tweetdeck overzicht social media planning inplannen

Tweetdeck

4. Facebook

In Facebook zelf kun je natuurlijk ook gewoon vooruit plannen, en dat werkt prima! In plaats van op ‘nu publiceren’ te klikken, kies je voor ‘plannen’. Je kunt zelf je promotie hier al aan toevoegen. Zodra het bericht automatisch is geplaatst, gaat je promotieactie meteen van start.

5. Later

Net zoals Twitter Tweetdeck heeft, en Facebook zelf een inplan-optie aanbiedt, kun je voor Instagram de gratis app Later gebruiken. Op Later (dat voorheen Latergram heette) kun je één Instagram-account toevoegen. De berichten die je inplant worden semiautomatisch geplaatst: op het moment dat het bericht geplaatst moet worden, krijg je een melding van de app en moet je het bericht zelf (met een druk op de knop) doorzetten naar Instagram. Je kunt sinds kort zelfs je stories inplannen met Later!

6. Preview

In dezelfde categorie als Later; Preview. Waar Later in eerste instantie vooral werd ontwikkeld om je Instagram-berichten in te kunnen plannen, werd Preview bedacht om een overzicht van je (toekomstige) insta-feed te zien. Waarom? Om een mooie feed te maken wil je dat je foto’s goed op elkaar aansluiten en dat er een mooi kleurenpalet ontstaat. Het werkt heel simpel: koppel je Instagram-account aan de app, upload foto’s en begin met de foto’s te schuiven totdat je een mooie feed hebt samengesteld. Wanneer je dat hebt gedaan kun je ervoor kiezen om een tekst aan je afbeelding toe te voegen en je bericht in te plannen. Net als bij Later krijg je een melding zodra je bericht geplaatst moet worden en moet je het zelf doorzetten naar Instagram. Je kunt overigens één account gratis aan de app koppelen. Wil je meerdere accounts toevoegen, dan kun je een betaald abonnement overwegen.

Welke tools en apps je fijn vindt werken bij het social media berichten inplannen, is natuurlijk per persoon verschillend. Wij werken veel met Hootsuite, omdat het ideaal is wanneer je veel social media accounts moet onderhouden. Werk je alleen of wil je je privé-Instagram naar een hoger niveau tillen, dan is Preview een hele fijne app. Ofwel: ga vooral op onderzoek uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Succes!

Terug naar overzicht