29.06.2020 - Marketing - Floor van den Elsen

Transmedia storytelling: ieder kanaal zijn eigen verhaal

De tijd van één en hetzelfde verhaal communiceren en kopiëren naar je andere social media is voorbij. De tijd vliegt, we zijn altijd druk en ons concentratievermogen is niet wat het geweest is.

De talloze hoeveelheid (sociale) mediakanalen en een eindeloze stroom aan berichtjes, tweets, snaps en Instastories vragen om een nieuwe manier van verhalen vertellen. Een manier waarin creativiteit een must is en de gecreëerde content moet worden vertaald naar ieder specifiek sociaal platform.

Kortom: tijd om een manier te vinden waarin je jouw verhaal niet alleen aan de lezer presenteert, maar waarin je hem uitdaagt om het verhaal te blijven volgen. Zodat je boodschap wél blijft hangen.

Crossmediaal vs. transmediaal: hoe vertel jij jouw verhaal?

Er zijn grofweg twee manieren om je content te uiten via je social media-kanalen: crossmediaal en transmediaal. Het verschil? Bij crossmedia storytelling vertel je op alle kanalen exact hetzelfde verhaal. Het voordeel hiervan is dat je maar één bericht hoeft te schrijven en deze naar andere media kunt kopiëren en plakken; het scheelt dus tijd en nadenkwerk.

Het grote nadeel is dat de content niet is geoptimaliseerd voor ieder individueel medium en de doelgroepen van dat medium. Daarnaast heeft het voor je volgers weinig toegevoegde waarde om je op meerdere kanalen te volgen; ze krijgen immers op elk kanaal exact dezelfde content voorgeschoteld.

Bij transmedia storytelling vertelt ieder kanaal zijn eigen (onderdeel van het) verhaal. Er is vaak één verhaallijn dat op ieder kanaal vanuit een ander perspectief wordt ‘verteld’. Het verhaal hangt als een paraplu boven de mediakanalen doordat ieder kanaal iets toevoegt aan het geheel. Mediawetenschapper Henry Jenkins introduceerde in 2003 het begrip ‘transmedia storytelling’ en definieerde het als volgt:

“Transmedia storytelling is een verhaal dat zich ontvouwt via verschillende mediakanalen waarin elk kanaal een distinctieve bijdrage levert aan de totale verhaallijn.”

Je kunt een transmedia storytelling zo breed uitzetten als je wil en hoeft zich zeker niet te beperken tot digitale media. Denk bijvoorbeeld aan tv-programma’s als Wie is de mol of The Voice of Holland, beide programma’s hebben een app waarmee de kijker zelf een onderdeel van het verhaal wordt. Een ander voorbeeld is de Rijksmuseum app. In de app van het Rijksmuseum vind je meer informatie over de kunstwerken, audiotours, een interactieve plattegrond en toegang tot de online Rijksstudio met 620.469 kunstwerken. Met de app verbindt het Rijksmuseum online aan offline en geeft daarmee gehoor aan de behoeften van jongere doelgroepen.

Tekst loopt door onder de afbeelding 

rijksmuseum schilderij app online offline

Het Rijksmuseum verbindt offline en online met een app

Zorg ervoor dat al je kanalen van toegevoegde waarde zijn, dat de content bij het kanaal zelf en bij de doelgroep van het kanaal past.

Transmedia storytelling op social media

Transmedia storytelling mág groots, maar dat hoeft niet. Je kunt zelf klein beginnen door transmedia storytelling toe te passen in je social media strategie. Dit doe je door voor ieder kanaal dat je hebt een eigen verhaallijn met eigen content te maken. Het grote voordeel van transmedia storytelling op je social media-kanalen is dat je al je kanalen relevant maakt. Zo vergroot je de betrokkenheid van je volgers, doordat ieder kanaal zijn eigen relevante content (en dus eigen verhaallijn) kent.

Kies je per medium welke kant je van jezelf of van je organisatie wil uitlichten en houd daarbij het overkoepelende verhaal in je achterhoofd. Je kunt dezelfde content per medium vanuit een nieuw perspectief benaderen. Zo haal je het maximale uit je content en deel je toch steeds nieuwe informatie met je volgers. Het enige echte nadeel van deze strategie is dat het veel tijd kost om steeds nieuwe content te blijven creëren, maar weet dat het deze tijdsinvestering uiteindelijk meer dan waard is.

Leer je volgers kennen

Men kijkt met verschillende doelen op verschillende social media. Neem bijvoorbeeld Instagram en LinkedIn: op Instagram wil je geïnspireerd worden met mooi beeld terwijl je LinkedIn waarschijnlijk vanuit zakelijke overwegingen bezoekt. Denk dus goed na over welke content je op welk medium wil plaatsen: past het bij het medium, past het bij de volgers en past het bij je eigen doelstelling?

Ga vooral op onderzoek uit, duik in de statistieken van al je kanalen en leer je volgers kennen: hoe oud zijn ze, zijn het voornamelijk mannen of vrouwen, welke interesses hebben ze, welke berichten zijn het populairst, welke pagina’s volgen ze nog meer, hoe kennen ze je, etc. Als je weet wat je volgers beweegt dan kun je daar op inspelen zodat je nog beter voorziet in de behoeften van je volgers en hen nog meer kan betrekken bij je verhaal.

Tekst loopt door onder de foto 

transmedia storytelling ieder kanaal eigen verhaal buro dertig

Zo verwerk je transmedia storytelling in je eigen social media strategie

  1. Bepaal je doelgroepen: wie wil je bereiken, en via welke kanalen kun je deze mensen bereiken?
  2. Doelstelling: wat wil je bereiken met je nieuwe social media strategie?
  3. Content: op welke manier kan je je verhaal vertellen?
  4. Middelen: Welk deel van het verhaal vertel je via welke kanalen?

Leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan in de praktijk?

Een voorbeeld

Je gaat naar een museum en wil daarover iets plaatsen op social media volgens de transmediale strategie. Je hebt drie kanalen: Facebook, Instagram en LinkedIn. Jouw volgers zijn over het algemeen kunstliefhebbers die je meer bij je organisatie wil betrekken door op alle drie je kanalen unieke, relevante content over het museum te plaatsen. Dan zou een strategie er als volgt uit kunnen zien:

  • Instagram: op het moment dat je in het museum bent maak je een aantal leuke foto’s en filmpjes die je in je Insta Stories plaatst. Maak ook een aantal mooie foto’s van bijvoorbeeld een mooi kunstwerk dat je tegenkomt. Plaats de foto van het kunstwerk als regulier Instagrambericht met een korte, inspirerende tekst over het werk of de kunstenaar.
  • LinkedIn: Schrijf een artikel over het belang van kunst in relatie tot jouw werkzaamheden als freelancer, organisatie, etc. Zo maak je meteen van de gelegenheid gebruik om meer over jezelf en jouw kwaliteiten te vertellen. Wie weet komt daar ooit nog iets leuks uit!
  • Facebook: Schrijf een bericht met museumtips en vraag je volgers hun tips met jou te delen.

Less is more, zeker als het gaat om social mediakanalen. Individuele aandacht besteden aan al je kanalen kost veel tijd. Daarom blijft het een aanrader om te kiezen voor je drie belangrijkste kanalen en de rest af te stoten. Zo voorkom je dat je, door gebrek aan tijd, terugschiet in ‘kopieer en plak’-werk. Focus je liever op minder media en doe het goed.

Succes!

Het leven van een social mediamanager gaat niet altijd over rozen: een goede social mediastrategie vraagt om veel tijd, denkkracht en creativiteit. Maar, het helpt je ook om je beter te positioneren en je eigen community op te bouwen. Benieuwd hoe wij dat doen? Neem vooral een kijkje op onze Facebook, Instagram, of LinkedIn.

Terug naar overzicht