23.11.2020 - Kunst & cultuur - Aida klein Breteler

Waarom vrijwilligerswerk doen waardevol is

Vrijwilligers centrale Utrecht portretfoto actiefoto fotograaf

12 maanden musea en theaters bezoeken samen met Greet, dat was het plan. Nu – 1,5 jaar later – hebben we nog steeds contact. Videobellen verandert langzaam weer in afspreken op afstand. We drinken koffie, lachen en huilen. En wat wordt Greet vrolijk van de bloemen die ik voor haar meeneem.

Vrijwilligerswerk: Christy’s ervaringen

Mijn naam is Christy, stagiaire bij Buro Dertig en de situatie die ik net schetste heeft alles te maken met mijn klik met dit communicatiebureau. Het bedrijf en ik zetten ons allebei graag in voor de maatschappij. Ik door middel van vrijwilligerswerk, Buro Dertig via projecten die de wereld een beetje mooier maken. In deze blog deel ik mijn eigen ervaringen met vrijwilligerswerk bij Senior Student en vertel ik over een project van Buro Dertig waar ik heel enthousiast over ben.

Tekst loopt door onder de foto 

Christy op de bank met telefoon videobellen vrijwilligerswerk

Christy aan het videobellen met Greet

Mijn ervaringen bij Senior Student

Scrollend op Facebook kwam ik hem steeds weer tegen. De reclame van Senior Student. Ik woon in Utrecht en had nog tijd over, dus wat was mijn excuus? Precies, die had ik niet. Mijn vrije tijd wilde ik graag opvullen met iets wat ertoe doet. Senior Student leek mij hier de juiste oplossing voor. Ik verstuurde het aanmeldingsformulier meteen. Mijn eigen steentje bijdragen aan de maatschappij: ik had er zin in.

Na het versturen van mijn VOG en het invullen van mijn interesses, ging Stichting Senior Student voor mij op zoek naar de ideale match. Mijn voorkeur ging uit naar iemand uit dezelfde stad; misschien kon ik nog wat leren over de stad van vroeger.

Een week later ontving ik een bericht: ik werd gekoppeld aan Greet. 12 maanden theaters en musea bezoeken, dat was het plan. Koffiedrinken, lachen en huilen, kwam daar later allemaal bij. Ik kreeg het nummer van Greet en belde haar meteen. Een week later zagen we elkaar voor het eerst. Ik wist dat ze van bloemen hield en nam een veldboeket mee. Ze raakte geëmotioneerd en was mij enorm dankbaar. Het klikte en rest van de avond werd vol gekletst.

12 maanden voorbij, en nu?

Nu, 18 maanden verder, heb ik nog steeds goed contact met Greet. Ze is lekker bij de tijd met haar iPhone 7. In het begin van corona was het veel videobellen. Nu durven we beiden weer op afstand af te spreken. Een wandeling naar het winkelcentrum voor een bolletje ijs of bij haar thuis. Zij op de bank en ik op de stoel. Beiden met een glas cassis en een schaaltje Vienetta ijs. We moeten niks en dat hoeft ook niet. We genieten beide van het moment en van elkaars gezelschap. Hoe lang Greet en ik hier nog mee doorgaan? Zolang het kan, als het aan mij ligt!

Tekst loopt door onder de foto

portretfoto vrijwilligerscentrale Utrecht campagne foto

Campagne foto VCU

Vrijwilligerscentrale Utrecht

Tijdens het oriënteren op een stage, kwam ik erachter dat Buro Dertig – naast culturele projecten – ook werkt voor maatschappelijke initiatieven. Dat maakte mij heel enthousiast. Eén project sprong er voor mij uit: de Vrijwilligerscentrale Utrecht. Samen met Studio Moan bedacht Buro Dertig een campagne om vrijwilligerswerk op de kaart te zetten én meer vrijwilligers te werven. Vrijwilligerswerk is waardevol, daar zijn de meesten van ons het denk ik wel over eens. Maar het waardevol vinden is iets anders dan het daadwerkelijk doen. Ik vind dat een mooi uitgangspunt.

De campagne toonde de diversiteit van zowel vrijwilligers als vrijwilligerswerk in de stad. Buro Dertig en Studio Moan ontwikkelden een campagnefilm, campagnebeelden met verschillende Utrechtse vrijwilligers en een informatieve campagnewebsite waar verhalen van vrijwilligers centraal staan. Door te werken met vrijwilligers van diverse vrijwilligersorganisaties uit de stad, begon de campagne ver voor de lancering al te leven. Vrijwilligers en de organisaties voelden zich direct betrokken en trots dat ze het gezicht waren van de nieuwe campagne.

En hoe leuk: de gemeente Utrecht is door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) uitgeroepen tot vrijwilligers gemeente van het jaar 2020. “De commissie looft ook de acties die de gemeente uitzet, zoals een wervingscampagne en een initiatievenfonds”.

Tekst loopt door onder de foto

Portretfoto vrijwilligerscentrale Utrecht campagne foto VCU

Campagne foto VCU

Nu jij nog

Ben je net zo overtuigd als ik dat vrijwilligerswerk doen waardevol is? Op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht staat vergelijkbaar werk en nog zoveel meer toffe manieren om jouw steentje bij te dragen aan de maatschappij. Van tappen, verven, ontwerpen, redden, klussen tot zingen of inspireren. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Terug naar overzicht