Bevrijdingsfestival Utrecht

Een jaarlijkse campagne om vrijheid te blijven vieren

Bevrijdingsfestival Utrecht

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, en daarom vieren veel mensen 5 mei op een van de veel Bevrijdingsfestivals in ons land. In 2021 vond het Bevrijdingsfestival Utrecht vanwege corona online plaats. Het tjokvolle programma dat normaal in Park Transwijk te zien is, werd uitgezonden vanuit TivoliVredenburg. Hoe vier je met elkaar de vrijheid vanachter je eigen scherm? Een mooie uitdaging om zoveel mogelijk online reuring te genereren en een jongere doelgroep te bereiken.

 

Onze rol

communicatiestrategie –  campagne – pers – contentcreatie – drukwerk – website

Foto's: Linde Dorenbos // www.lindedorenbos.com
Foto's: Linde Dorenbos // www.lindedorenbos.com
162135650_10161101219148289_7313324159315942430_n

Hoe hebben we het aangepakt?

Omdat de vorm van het festival in 2021 lange tijd onzeker was, was de campagne gericht op de inhoudelijke verhalen in plaats van enkel het daadwerkelijke festival. In de provincie Utrecht streden tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende mensen voor hun eigen waarden en die van een ander. Iets wat vandaag de dag ook nog gebeurt door de generatie van nu.

Samen met vijf ambassadeurs uit de provincie hebben we een campagne opgezet rond het thema ‘Wat betekent vrijheid voor jou’. In aanloop naar en tijdens het Bevrijdingsfestival gaven zij hun kijk op racisme, feminisme, LHBTIQ+ en meer in video’s, gedrukte media, Instagram live en talkshows. Op deze manier legden we een verbinding tussen toen en nu. Daarnaast hebben we sterk in gezet op het communiceren van de online programmering met een campagne met een eigen smoel, zodat mensen bereid waren ook online het festival te ‘bezoeken’.

Wat heeft het opgeleverd?

De samenwerking met de lokale ambassadeurs met een eigen verhaal bleek een interessant haakje voor de pers. De verhalen van Merel, Sayonara, Leroy, Twan en Thirty030 hebben geresulteerd in veel publiciteit in de lokale media zoals Uitagenda Utrecht en Indebuurt. Door de campagne voornamelijk online te voeren, groeiden de social mediakanalen van het Bevrijdingsfestival Utrecht flink en door een jongere doelgroep dan voorheen.

Momenteel werken we aan een nieuwe editie van het Bevrijdingsfestival in 2022. Hopelijk weer live in Park Transwijk!

 

Bevrijdingsfestival Utrecht in de pers
Bevrijdingsfestival Utrecht Uit magazine
Schermafbeelding 2021-11-12 om 16.44.41

5

Utrechtse ambassadeurs

+10.000

websitebezoekers in de week van het festival

23

artikelen in de media