Bevrijdingsfestival Utrecht
Een jaarlijkse campagne voor hét festival voor de vrijheid

Na twee jaar geen fysiek festival te hebben kunnen organiseren kon het Bevrijdingsfestival Utrecht dit jaar eindelijk weer door gaan. Buro Dertig haakte voor de tweede keer aan voor de communicatie rondom het festival, maar dit keer dus voor het eerst voor een groot fysiek evenement met ruim 36.000 bezoekers. Spannend, maar vooral ontzettend leuk! We bedachten van alles om het jaarthema centraal te zetten en werkten samen met o.a. Loudmouth en Blikfilm aan een opvallende campagne in Utrecht.
Onze rol
communicatiestrategie – campagne – pers – contentcreatie – drukwerk – website



Hoe hebben we het aangepakt?
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt ieder jaar een thema aan dat centraal staat bij alle bevrijdingsfestivals door het land – zo ook het Bevrijdingsfestival Utrecht. Dit keer was het jaarthema “Vrijheid in Verbondenheid”. Omdat Buro Dertig ook graag meedenkt over het concept zijn we al in een vroeg stadium om tafel gegaan met Robert van Loudmouth, die al jaren het grafisch ontwerp doet voor het Bevrijdingsfestival Utrecht. Al snel kwamen we samen tot een concept waarin we niet alleen het jaarthema, maar ook de de provincie Utrecht centraal konden zetten.
Campagnevideo
Samen met Blikfilm maakten we een campagnevideo. In de video verbinden we verschillende mensen met elkaar doormiddel van begroetingen. Het kantoor van Buro Dertig zit in Hooghiemstra, een gebouw waar ook veel creatieve ondernemers zitten. De video namen we op in de filmstudio van Blikfilm op de 5e etage. Voor deze video hebben we geen kosten gemaakt aan het inhuren van acteurs. De handen en voeten die je ziet, komen namelijk uit eigen kring! Oud-collega’s (met huisdieren), kantoorgenoten en vrienden vroegen we om even langs te komen in de studio. Met als resultaat: een video met echte Utrechters!
Utrechtse Ambassadeurs
Naast de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid kozen we drie Utrechtse Ambassadeurs uit die allemaal op hun eigen manier iets hadden met het thema “Vrijheid in Verbondenheid”. We maakten samen met Blikfilm drie ambassadeursvideo’s waarin zij vertelden wat dit thema voor hun betekent en hoe zij proberen bij te dragen aan meer verbondenheid. Ook kregen alle ambassadeurs een mooie rol in aanloop naar of tijdens het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Áslaug
Deze Utrechtse singer-songwriter en muziekproducer heeft IJslandse roots en bracht in 2019 haar debuutsingle “Take from me” uit. Voor haar is muziek bij uitstek de manier om te zorgen voor verbinding. In aanloop naar het festival toe namen we samen met Blikfilm een video op waarin zij vertelt wat Vrijheid en verbondenheid voor haar betekent. Áslaug kreeg ook een rol op het Bevrijdingsfestival zelf, zij haalde namelijk het vrijheidsvuur op in Wageningen en bracht het naar Utrecht! Ook gaf ze tijdens de talkshow over vrijheid vanuit TivoliVredenburg op 5 mei een optreden. Bekijk hier de ambassadeursvideo van Áslaug!
Bas Chris en Domien van Man man man, de podcast
De Utrechtse Bas, Chris en Domien hebben inmiddels al zeven seizoenen gemaakt van Man man man, de podcast en toeren nu in het theater met hun show. Een podcast bleek een mooi instrument om verbondenheid te creëren met elkaar én de luisteraar. Door verhalen te delen, open te zijn en je kwetsbaar op te stellen. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival Utrecht maakten we samen met Bas, Chris en Domien een podcast over het thema Vrijheid. Deze werd live opgenomen bij De Helling met publiek. Luister hier de podcast terug of bekijk de ambassadeursvideo van Bas, Chris en Domien.
Gary Gravenbeek (Duimalot)
Deze allround performing artist is geboren en getogen op Utrechtse grond. Gary Gravenbeek is acteur, danser, woordkunstenaar en zoon van de hiphopcultuur. Hij is altijd op zoek naar verbinding met andere mensen. Als artiest, maar ook als de persoon Gary. Tijdens het Bevrijdingsfestival Utrecht verzorgde Gary samen met J.A.E. de presentatie op het hoofdpodium. Bekijk hier de ambassadeursvideo van Gary.

Wat heeft het opgeleverd?
De samenwerking met de Utrechtse Ambassadeurs heeft ervoor gezorgd dat we het Bevrijdingsfestival Utrecht een eigen identiteit hebben kunnen geven. We kregen veel positieve reacties van de andere organisaties van bevrijdingsfestivals door het land op de video’s die we hebben laten maken voor de campagne. Daarnaast hebben we via Áslaug, Bas, Chris, Domien en Gary een nieuw publiek kunnen bereiken. Zij hadden een betrokken groep mensen om zich heen, die nog niet direct met het Bevrijdingsfestival Utrecht verbonden was. De 36.000 bezoekers van het Bevrijdingsfestival Utrecht bestond uit een divers publiek en we zijn blij dat we met deze campagne iets moois hebben kunnen neerzetten vóór en dóór Utrecht.
3
Utrechtse ambassadeurs
+ 36.000
festivalbezoekers
60
keer verschenen in de media
Gerelateerde projecten
Een campagne om een nieuwe doelgroep van Utrechtse popartiesten te bereiken
Prins Bernhard Cultuurfonds
Drie wervingscampagnes voor het leukste cultuurlidmaatschap van Nederland
We Are Public