04.11.2020 - Kunst & cultuur - Malou te Wierik

Op zoek naar ‘n kunstwerk: 10 tips om kunst te kopen

Van een Ikeaposter in je studentenkamer naar kunst in huis. Werk van jonge makers, een onontdekt talent of een mega werk op afbetaling. Het kan allemaal. Maar waar vind je deze kunst? Tijd om de tofste platformen uit te lichten waar je kunst kunt kopen. Ook met een klein budget.

 

  1. Artefaqt

Artefaqt is een online webshop met betaalbare prints van opkomende kunstenaars. Vanaf 40 euro kan je al een print kopen. Deze prints zijn gebaseerd op o.a. collages, foto’s, illustraties of houtskooltekeningen. Het leuke aan Artefact is dat het super toegankelijk is, niet pretentieus en ze leggen graag alles voor je uit. Zo kom je op hun website meer te weten over de verschillende printopties, zoals Aluminium Dibond of Hahnemuhle fine art paper. Ook geven ze tips hoe je kunst het beste op kan hangen.

 

  1. We Like Art

Misschien ken je We Like Art van hun We Like Art Shows in De Bijenkorf, Art Rotterdam of de Westergasfabriek. Hun credo: hoge kunst – lage drempels. Bij hun kleurrijke verkooptentoonstelling spat de liefde voor kunst er van af. Maar ook online kan je werk kopen. Je vindt bij We Like Art werk van toonaangevende kunstenaars. Van heel betaalbaar, tot wat duurder.

Tekst gaat verder onder de foto 

we like art kunst kopen

Foto: We Like Art

 

  1. Online gallery Patty Morgan

Patty Morgan werd in 2015 opgericht door kunstenaar Matthijs Booij en ontwerper Casper Schipper. Het ontstond als een online, sociaal platform. Een soort Instagram om kunst te kopen. Een spannend, laagdrempelig concept om in contact te komen met jonge, veelbelovende kunstenaars. Na 5 jaar is Patty Morgan uitgegroeid tot een bekend Nederlands platform met goede kunst en toegankelijke prijzen. Daarnaast hebben ze een galerie in Amsterdam Noord om de werken ook offline te kunnen bekijken.

 

  1. OODE: een nieuw leven voor kunst

OODE brengt het werk van jonge Nederlandse ontwerpers samen met verweesde kunst – kunst van gesloten musea en kunstinstellingen. Mooie en interessante kunstwerken die in de opslag worden achtergelaten vanwege sluiting van musea of ​​kunstcentra. Bij OODE krijgen deze werken een nieuw leven. Van de tentoonstellingsruimte naar jouw huis of bedrijf. Naast een online gallery met een kleine selectie aan kunst en design, heeft OODE een ruimte in het centrum van Amsterdam met een flinke opslag waar je direct het werk kan kopen waarop je verliefd wordt. Om de kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek houden ze de prijzen bewust laag.

ksenia-chernaya-3952039
pexels-rfstudio-3817580
  1. Online gallery: van blog naar online kunstgalerie

Vincent Moleveld begon in 2009 Online gallery, een blog over kunst en cultuur. Zonder specifieke kunstachtergrond, maar wel met een enorme liefde en interesse voor kunst. Inmiddels is het blog geëvolueerd naar een volwaardig, internationaal georiënteerd kunstplatform waar je niet alleen kan lezen over kunst en cultuur, maar ook werk kan kopen van kunstenaars van over de hele wereld.

 

  1. Internationale kunstplatforms

Ook op internationaal niveau zijn er genoeg platforms te vinden waar je kunst kan kopen. Saatchi Art is gevestigd in Californië (VS) en biedt kunst aan van internationaal gerenommeerde kunstenaars tot onontdekt talent. Ze zijn meer dan alleen een online platform. Saatchi organiseert kunstbeurzen, geeft advies en heeft een goed gelezen blog. Een new kid on the block is het Emerging Artist Platform (E.A.P) van Hansford & Sons Fine Art. Een Brits bedrijf gespecialiseerd in het aankopen van kunst als investering. Met E.A.P. slaan ze een nieuwe richting in en scouten ze kunstenaars wereldwijd die zich aan kunnen sluiten bij het platform en werk verkopen.

 

  1. Lokale winkels: Puha Shop en Hutspot

Je hoeft niet altijd naar een galerie, kunstbeurs of online platform om kunst te kopen. Er zijn genoeg winkels in jouw eigen stad of dorp die werk verkopen van makers. In Utrecht vind je mijn favoriete winkels: Puha Shop of Hutspot waar je werk treft van jonge ontwerpers en kunstenaars. Vaak ontdek je hier werken die juist niet te koop zijn op de andere platforms die in dit blog aan bod komen. Bij Puha vertellen ze je graag over de achtergrond van de makers van het werk. Extra leuk!

VCXL HUSK kunst kopen Buro Dertig

De studio van HUSK in Vechtclub XL. Foto: Tom Janssen

 

  1. Creatieve broedplaatsen: koop werk direct bij de makers

Op de websites van veel creatieve broedplaatsen vind je een overzicht van de huurders. Creatieve makers die vaak een eigen webshop hebben waar je hun werk kan kopen. Het vergt iets meer uitzoekwerk, maar het leuke is dat je direct contact hebt met de maker waarvan je het werk koopt. Een goed voorbeeld is Vechtclub XL. Op hun huurderspagina tref je een overzicht van alle creatieven en hun expertises. Je klikt gemakkelijk door naar hun websites en webshops om zo hun werk aan te kunnen schaffen.

 

  1. De Kunstuitleen: kijken, wennen, inwisselen of kopen!

Ben je nog niet toe aan het kopen van een werk? In bijna elke stad vind je wel een Kunstuitleen. Je kunt vaak een abonnement nemen en een werk uitkiezen om te huren. Bevalt het werk je niet? Dan lever je het gewoon weer in en kun je een ander werk kiezen. Een leuke optie: je kunt meestal ook direct sparen om uiteindelijk je lievelingswerk aan te kopen. Kunstuitleen Utrecht zit middenin de stad. Bij hen kan je werken lenen en kopen van hedendaagse kunstenaars. Stap op de fiets en haal het werk zelf op.

 

  1. Kunst op afbetaling met de KunstKoopregeling

In één keer een flinke smak geld neerleggen voor een kunstwerk. Niet iedereen kan dat. Met de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds is het mogelijk om een werk in termijnen af te betalen, zonder rente. Er doen maar liefst 120 galeries verspreid over heel Nederland mee, dus er zijn genoeg plekken te vinden waar je naartoe kan om je kunstwerk aan te schaffen. Tip: ga eens naar een kunstbeurs! Een groot deel van de galeries die meedoen aan de KunstKoop tref je allemaal bij elkaar op een beurs. Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met verschillende galeries en de kunstenaars die zij vertegenwoordigen.

Terug naar overzicht