12.03.2020 - Non-profit -

Buro Dertig Borrelt met Rogier Joosten van The Green House

Buro Dertig Borrelt #7! Dit keer borrelen we met Rogier Joosten. Je kunt hem kennen van circulair restaurant The Green House in Utrecht.

Rogier is ontwikkelmanager bij zijn eigen bedrijf Studio R. Hij geeft leiding en onderneemt in duurzame ontwikkeltrajecten. Daarnaast adviseert en inspireert hij. Wij zijn ontzettend benieuwd wat hem beweegt om zich in te zetten voor circulaire bouwprojecten. Jantine en Hannah gaan met hem in gesprek bij één van zijn meest bijzondere projecten: circulair restaurant The Green House in Utrecht.

Op een van de laatste zonnige middagen van het jaar nemen we plaats op het terras van The Green House. Een rustige, groene oase tussen de kantoorgebouwen vlak naast Utrecht Centraal. Het is een circulair restaurant; de gerechten worden bereid met producten uit de eigen urban farm en uit de regio. Onder het genot van een heerlijke oesterzwambitterbal en een IPA 0.0% dompelen wij ons onder in de circulaire en duurzame wereld.

Tekst gaat verder onder de foto 

Rogier Joosten Buro Dertig vriendenboek bij restaurant The Green House

Rogier Joosten met het Buro Dertig Vriendenboek

Beeldhouwen, Bernini en bitterballen

Ik ben: Rogier Joosten

BD: “Waarom borrelen we hier, bij The Green House?”

RJ: “The Green House is echt een keerpunt geweest in mijn loopbaan. Hier heb ik geleerd dat ik impact kan maken. Dat heeft mij heel veel tijd gekost en ik heb er hard voor gewerkt, maar ik krijg er ook veel voldoening voor terug. Ook ontmoet ik fijne mensen.

Ik kan wel zeggen dat we elkaar helemaal hebben gevonden, degene die de horeca hier doet en ik. En ik ken nog steeds iedereen die hier rondloopt, en zij mij. Ik heb hier laten zien dat ik een inspiratie ben op het gebied van circulair bouwen. Je moet overtuigend zijn, maar het ook zelf goed begrijpen.”

Mijn hobby’s: Beeldhouwen, zeilen en familie.

BD: “Wat vind je zo fijn aan beeldhouwen?”

RJ: “Het geeft rust in je hoofd, je bent heel erg gefocust op je eigen creatieve proces. In het dagelijks leven ben ik continu bezig met mensen te motiveren. Ik moet snel anticiperen en projecten aan elkaar knopen. Beeldhouwen geeft dan de welkome rust. Ik geloof dat beeldhouwen een weerspiegeling is van je persoonlijke gemoedstoestand. Als je niet kunt beeldhouwen, moet je niet stoppen met beeldhouwen, maar de rest van je leven veranderen. Op het moment dat het beeldhouwen niet lukt, betekent het dat je te druk bent of niet rustig genoeg. Ik heb er wel talent voor en het is goed om te dromen: ‘ik word later beeldhouwer. Dan verkoop ik straks dure beelden.”

BD: “Wat voor beelden maak je?”

RJ: “Ik beeldhouw figuren, mensen uit steen. En ik werk met allerlei soorten steen: harde of zachte stenen, van albast tot marmer. Ik koop een stuk steen en dan ga ik hakken. De laatste tijd heb ik vooral een ontwerp in mijn hoofd en daar zoek ik een steen bij.”

Boek: Karakter van Bordewijk.

RJ: “Dat is omdat het een boek was wat je letterlijk uit je comfortzone haalt. Een onwijs literair boek waar ik in eerste instantie weinig van begreep, maar toch greep het mij aan. Het gaat over iemand die worstelt met zijn leven, je kan je goed inleven. Complexe dingen en twijfel komen terug in dat boek. En ik vond het wel stoer dat het een literair boek was. Ik las het toen ik 17 was. Het stond thuis in de boekenkast.”

Kleur: Rood

Vak: CKV

Drankje: IPA 0.0%

Borrelhap: Oesterzwambitterbal

Vakantieland: Frankrijk in de zomer, Italië in de winter

RJ: “Het eten in de berghutten van Frankrijk is spartaans, terwijl je in Italië heerlijk kan eten in de bergen. Voor het tourskiën kom ik in de winter in Italië.”

Muzikant: Wilmar de Visser (Nederlands Blazers Ensemble)

RJ: “Wilmar is een goede vriend van mij. Hij is bassist bij het Nederlands Blazers Ensemble en een van de initiatiefnemers van Splendor: een club voor alle soorten muziek, verzonnen en opgericht door 50 topmusici en hun publiek. Doordat ik hem goed ken, weet ik hoe hij muziek maakt. Dat maakt hij voor mij extra interessant. Het is een virtuose bassist, ondernemend en heel experimenteel.”

Sport: Zeilen

Mijn held is Bernini omdat hij een inspirator is. Hij heeft prachtige beelden gemaakt.

RJ: “Mijn held is Bernini, omdat hij een inspirator is. Hij heeft prachtige levendige beelden gemaakt, een groot vernieuwer voor zijn tijd, en voor mij een voorbeeld. Rodin eigenlijk ook, mogen het er ook twee zijn? Of drie? Voor de wereld zou ik zeggen Obama. Hij werkt aan veel van de SDG’s (sustainable development goals) zoals gelijkheid, armoede bestrijding, gezondheid, milieu. Door lifecare bijvoorbeeld, hebben mensen meer rust en zekerheid. Zo kunnen ze zich richten op bijvoorbeeld hun werk en is hun levensstandaard beter. Nu, in tijden van corona, zie je de effecten van het afschaffen van Life Care; het gaat helemaal niet goed daar. In Nederland is dat veel beter geregeld.”

Dit wilde ik later worden: Wist ik niet, lekker bouwen.

RJ: “Ik denk dat ik directeur van een school wilde worden, maar dat was omdat mijn vader dat was. Verder ging mijn perspectief niet. Ik wist niet wat ik altijd wilde worden. Continu met mensen bezig zijn, zoals ik nu doe, dat heb ik ontwikkeld tijdens mijn studententijd. Ik wist niet dat ik die sociale vaardigheden had, op de middelbare school moest ik hard leren. Pas tijdens het studeren kwam ik hier aan toe door middel van veel commissies en besturen.”

Tekst gaat verder onder de foto 

Rogier Joosten Buro Dertig vriendenboek boven bij het restaurant the green house

Inspirerende circulaire plek: The Green House in Utrecht. Lees ons interview met initiatiefnemer Rogier Joosten hier.

10% van de rijksten op aarde bepalen 50% van de uitstoot, dat is natuurlijk belachelijk.

Ik werk als projectontwikkelaar bij mijzelf (Studio R) in Amsterdam.

BD: “Hoe ben je terecht gekomen in de wereld van circulair bouwen?”

RJ: “10 jaar geleden kreeg ik meer tijd, kon ik mij meer inlezen en kwam ik erachter dat de manier waarop ik bouwde heel milieu onvriendelijk was. Materiaal was toen nog helemaal geen belangrijk onderwerp. Ik kwam erachter dat ik vanuit het ontwerp veel meer kan doen. Door mijzelf te ontwikkelen en te verdiepen in de veranderde wereld om ons heen, ben ik veranderd. Eerst was ik meer een bouwer, toen kon ik niet veel doen om impact te maken op de wereld.

Ik wilde liever ontwikkelaar worden dan bouwer om meer invloed uit te oefenen. Ik ben aan de slag gegaan bij een ander bedrijf om daar vanaf het eerste initiatief een project te begeleiden. Dat heb ik relatief laat in mijn carrière gedaan. Na het begeleiden van meerdere projecten heb ik het gevoel dat ik handvatten kan bieden om duurzaam en circulair te bouwen.”

Het leukste aan mijn werk vind ik: richting geven aan en meedoen met het creatieve proces.

BD: “Vind je het moeilijk om die dubbele rol te hebben?”

RJ: “Dat is vooral voor anderen moeilijk, maar ik kan goed van pet wisselen. Manager, ontwerper en coach. Dat is lastig voor de mensen die erbij zijn.”

Ik ben het meest trots op: The Green House

RJ: “Omdat het een van de leukste projecten is die ik heb gedaan en omdat het zeer geslaagd is. Het is echt duurzaam.”

BD: “Hoe is The Green House ontstaan?”

RJ: “Ik begon toen er nog niks was. Er was alleen een opdracht: er mocht maximaal 1000 vierkante meter horeca komen en het moet over 15 jaar weer weg. Daarom wilden we het circulair doen en zijn we aan de slag gegaan. Hoe kunnen we een creatieve plek creëren op een duurzame manier?  We waren verantwoordelijk voor de bouw én de exploitatie, dus ook het onderhoud en de horeca. We hebben alles gedaan, het hele proces van ontwerp tot en met de bouw.

Je maakt de meeste impact tijdens de exploitatie. Daar wilden we op het gebied van duurzaamheid verschil maken. De partij die de horeca runt hebben we daarop geselecteerd. Als ze niet duurzaam koken was het een gemiste kans voor een circulair project. In het huurcontract zit het menu, bij wijze van spreken, opgenomen. Dat vereist een andere gedachtegang, met andere juristen. Dat vergt veel van mensen maar levert wel wat op.”

BD: “Waarom vind je het zo belangrijk om mensen bewust te maken en aan te sporen om iets te veranderen?”

RJ: “10% van de rijksten op aarde bepalen 50% van de uitstoot, dat is natuurlijk belachelijk. Het zorgt voor enorme verstoringen in de wereld en er zijn veel te weinig mensen die een idee van hun consumentengedrag hebben. Mensen halen glorie of geluk uit het aanschaffen van mooie dingen, voor zichzelf maar ook door het aan anderen te laten zien . Dat is een soort druivensuiker, het werkt maar even. Je kan beter een boek lezen. Dat is een stuk duurzamer, voor jezelf en de wereld om je heen.”

Ik wil beter worden in: loslaten en beeldhouwen. En impact maken.

Mijn ideale dag ziet er zo uit:

Ochtend: rustig opstaan met koffie en een beetje bellen, mijn eigen tijd indelen

Middag: leuke ontwerpteams begeleiden

Avond: lekker eten en cultuur (film of muziek)

Nacht: lekker slapen

Wat ik wil bereiken de komende 10 jaar: impact hebben gemaakt op circulariteit en mijn vakgebied. Beeldhouwer zijn (drie dagen per week) en nog veel leuk werk hebben.

BD: “Merk je veel weerstand tegen circulair bouwen?”

RJ: “Er is zeker veel weerstand, maar alles wat anders moet gaan, roept weerstand op. Er is weinig ruimte voor creativiteit, het vraagt om andere processen. Je moet bijvoorbeeld meer tijd nemen om keuzes te maken, maar daar staat tegenover dat circulair bouwen wel sneller gaat als je eenmaal aan de slag kan.”

Stel je mag een lezing geven aan de hele wereld, wat geef je de mensen dan mee? Jij kunt impact maken voor een duurzame wereld. Je kunt echt wat veranderen en een bijdrage leveren!

RJ: “Iedereen kan impact maken voor een duurzamere wereld, cq: écht wat veranderen. Ik geef wat masterclasses aan bouwers bijvoorbeeld om ze te laten zien hoe impact maken niet afhankelijk is van geld of de gemeente. Impact maken klinkt misschien zwaar, maar zie het dan als een bijdrage leveren. Het is ook maar net hoe je het uitlegt aan jezelf, je moet ook met kleine stapjes tevreden zijn. Het gaat niet altijd over groot. Tegen ontwikkelaars zeg ik: jullie kunnen impact maken, maar je moet durven en keuzes maken. Individuen kunnen een bijdrage leveren. De grotere partijen moeten voor impact gaan.”

BD: “Wat een mooie boodschap.”

RJ: “Tot slot wil ik dit nog meegeven: verdiep jezelf en lees je in, verrijk jezelf met nieuwe kennis om elkaar te inspireren.”

Hannah en Rogier Joosten Oom en nichtje

Buro Dertiger Hannah en Rogier in de kas van The Green House

Terug naar overzicht